Stačí vyslovit tento termín a nabízí se okamžitě kvalita v prvotřídní jakosti, vrchol pyramidy. Nic lepšího zkrátka neexistuje. Je tomu ale opravdu tak? Víte, že například užitné vlastnosti technického kamene jsou pro kuchyňskou desku a obklad mnohem příznivější?
Přírodních materiálů existuje mnoho druhů, z nichž nejznámější je mramor. Ten má sice velmi dlouhou životnost, ale jako přírodnina je obestřen některými neduhy, podobně jako pracovní deska do kuchyně z masivního tvrdého dřeva. Především je nasákavý, jeho pórovitá struktura umožňuje absorbovat tekutiny tak, že po některých z nich zůstanou znatelné stopy, např. po šťávě z citronu, červeném vínu, kávě atd. Výrobci doporučují provádět pravidelnou impregnaci speciálními přípravky, minimálně dvakrát v průběhu roku a zároveň umývat desku rovněž doporučovanými chemikáliemi. Měli byste tedy předem zvážit, zda tuto alternativu pracovní desky zvolit.
Technický kámen
Název může být poněkud matoucí, kdy vás to nasměruje do oblasti prefabrikovaných dílců a surovin, ale opak je pravdou. Tvoří jej přibližně 85 procent přírodních materiálů včetně pigmentace a pro větší efektivitu lesku s drobnými úlomky skleněných a zrcadlových střípků. To vše je zalito do polyesterové pryskyřice, která po vytvrzení představuje velmi kompaktní, odolný, tvrdý skelet, zároveň nenasákavý, odolný vůči oděrkám a škrábancům a samozřejmě nezávadný po zdravotní stránce.
Jeho značnou předností je, že jej téměř nerozeznáte na první pohled od přírodních kamenů, např. mramoru, a rovněž existuje velké množství barevných dekorů. Jeho struktura nepodléhá barevným změnám, nejsou v něm patrné žádné umělé přechody a napojování vzorů a další vzhledové vady. Ke špičkám v tomto oboru patří česká značka Technistone nebo španělská Silestone.
Někteří lidé zaměňují technický kámen s umělým – ten je materiálem vyráběným s odlišnou technologií akrylového plastu, je snadno ohýbatelný, lze jej dobře opracovávat a dokonce tvarovat podle forem do různých tvarů. Je však poměrně měkký, není odolný vůči škrábancům a nesnese příliš vysoké teploty, např. pokládání horkých hrnců na povrch.